Romové v Česku oslavují svůj mezinárodní den.

Romové odstartovali oslavy Mezinárodního dne Romů 2019. Oslavy potrvají 4 dny a tématem letošního ročníku jsou „Superhrdinové“. Romové si oslavami každoročně 8. dubna připomínají společný původ, jazyk, kulturu, společné sjednocení a spolupráci a především romství. 

„8. duben je jeden z mála romských dnů, kdy máme možnost nabourávat předsudky a stereotypy tím, že kromě umělců, především muzikantů, představíme veřejnosti i další významné romské osobnosti. I proto jsme letos zvolili téma Superhrdinové,“ uvedl programový ředitel David Tišer.

„Připravili jsme program pro děti a budeme společně hledat superhrdiny. Budeme si říkat, kdo to je, budeme se ptát dětí i dospělých, kdo je podle nich superhrdina. Nejlepší by bylo, kdybychom přišli na to, že superhrdinou může být každý z nás,“ uvedl programový ředitel David Tišer.

Podotkl, že každý si hrdinu představuje jinak, ale mohou ho utvářet i každodenní maličkosti, například pomoc s taškami nebo uvolnění místa k sezení třeba v MHD.

Čtyřdenní oslavy odstartovaly na náměstí Václava Havla u Národního divadla a potrvají až do pondělí. Akci zahájila vernisáž výstavy portrétů.

Po celou dobu bude na místě také kondolenční kniha pro ty, kteří se chtějí rozloučit se zpěvačkou Věrou Bílou.

Součástí oslav bude celodenní zážitková hra po Praze pro děti ze základních škol z celé ČR, samostatný koncert k poctě významné romské osobnosti, již tradiční jízdy historickou tramvají s živou romskou hudbou a samozřejmě závěrečný galavečer, který letos již podruhé proběhne v divadle Archa.

(pel)