Migranti v Řecku válčí s policií, chtějí se dostat přes hranice a pokračovat dál do Evropy.

Migranti v Řecku vzali útokem hranice. Nedaleko Soluně se stovky uprchlíků pustily do bojů s řeckou policií, která se jim snažila zabránit v cestě ke hranici se Severní Makedonií. Tam se chtějí migranti dostat, protože se na sociálních sítích začaly šířit fámy, že bude brzy opět volně průchozí. 

Migranti nejdřív na kordon házeli kameny, policisté proti nim následně použili slzný plyn a ohlušující granáty.

K několika potyčkám mezi policisty a uprchlíky došlo už v průběhu týdne.

K severním hranicím se začali běženci stahovat před několika dny kvůli dezinformacím kolujícím na internetu. Podle těch jsou úřady připraveny otevřít hranice se Severní Makedonií, pokud by byly v obležení uprchlíků mířících na sever na Balkán a dál do střední a západní Evropy.

Řecký ministr pro migraci Dimitris Vitsas uprchlíky upozornil, že zprávy o otevřených hranicích jsou lživé a vyzval je, aby se vrátili.

Po uzavření tzv. balkánské trasy v roce 2016 v Řecku uvízly desítky tisíc migrantů, jejichž cílem bylo dostat se do jiných evropských zemí. Nyní je v Řecku asi 70 000 migrantů, valná většina z nich čeká na rozhodnutí o udělení azylu.

Další tisíce běženců přibývají každý měsíc, jen za první tři měsíce letošního roku se do Řecka dostalo téměř 7000 nových migrantů.

Do Německa a dalších zemí se touto cestou přes Severní Makedonii, Srbsko a Maďarsko v letech 2015 a 2016 dostalo více než 1 milion migrantů.

 

(pel)