České silnice patří mezi nejnebezpečnější v celé Evropské unii.

Silnice v České republice patří mezi nejnebezpečnější silnice v rámci celé Evropské unie (EU). V roce 2018 zemřelo na českých cestách o 63 lidí více než v roce předchozím, a to 565 lidí. Narostl i počet těžce zraněných: o 126 na 2465. 

Vyplynulo to z dat zveřejněných Evropskou komisí.

„Česká republika se tak zařadila mezi 9 členských států EU28, kde meziročně počet obětí narostl. Navíc 14procentní nárůst byl čtvrtý nejvyšší. Naše země obsadila 21. nejhorší příčku ze všech 28 zemí. To je ve srovnání s rokem 2017, kdy jsme byli společně s Belgií a Itálií na 16. až 18. místě, citelné zhoršení,“ uvedl dopravní expert Roman Budský.

V Evropské unii loni zahynulo v silničním provozu celkem 25 100 lidí. Je to o 1 procento méně než předloni.

Na milion obyvatel zemřelo v Unii při dopravních nehodách 49 osob. Česko je tedy v tomto ukazateli výrazně nad evropským průměrem.

Jako nejbezpečnější vyšly silnice  v Británii (loni 28 obětí na milion obyvatel), Dánsku (30), Irsku a Nizozemsku (po 31).

Naopak nejhorší situace je z tohoto hlediska v Rumunsku (96 obětí na milion obyvatel), Bulharsku a Lotyšsku.

Navzdory statistikám občanští demokraté usilují o uzákonění tolerance určité hladiny alkoholu v krvi za volantem.

Navrhují, aby řidiči mohli mít tak jako v západní Evropě v krvi půl promile alkoholu.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) se však na návrh ODS dívá kriticky. Nechtěl by prý být v kůži ODS, kdyby náhodou její návrh v parlamentu prošel a už tak neúnosný počet nehod pod vlivem alkoholu v důsledku toho v ČR ještě stoupl.

(pel)