Vláda rakouského kancléře Sebastiana Kurze padla i přesto, že vyhrála volby do Evropského parlamentu. Vaz ji zlomil korupční skandál dosavadního koaličního partnera Svobodných.

Rakouská lidová strana (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze i přes vládní krizi vyhrála volby do Evropského parlamentu (EP). Hlasovalo pro ně 34,9 procenta voličů. Navzdory tomu vláda nejmladšího premiéra v Evropě padla, když den nato neustála hlasování o nedůvěře. 

Na druhém místě skončili v eurovolbách opoziční sociální demokraté (SPÖ) se ziskem 23,4 procenta.

Na třetím místě se umístila bývalá vládní pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ), kterou volilo 17,2 procenta lidí.

K pádu rakouské vlády přispěl především dosavadní koaliční partner vládnoucích lidovců, tedy rakouští Svobodní (FPÖ). Kompromitující video na jejich předsedu Heinze-Christiana Stracheho vyvolalo vládní krizi a rozpad koalice.

Po propuknutí krize Kurz minulý týden nejdřív z vlády propustil ministra vnitra Herberta Kickla, načež z kabinetu odešli i ostatní čtyři ministři z FPÖ. Nahradili je odborníci, ale poloúřednická vláda ovládaná lidovci neměla většinovou podporu v Národní radě.

Proti rekonstruovanému kabinetu složenému z lidovců a nestranických odborníků hlasovali podle všeho mimo jiné poslanci za sociální demokracii (SPÖ) a protiimigrační svobodné (FPÖ).

Dvaatřicetiletý Kurz byl nejmladším evropským ministerským předsedou.

Alpskou republiku nyní k předčasným zářijovým volbám povede dočasný kabinet složený pravděpodobně výhradně z odborníků.

Na řadě je nyní prezident Alexander Van der Bellen. Ten může stávající vládu krátkou dobu ponechat ve funkci, nebo hned pověřit nového kancléře sestavením kabinetu.

(pel)