Ladislava Jakla, spolupracovníka exprezidenta Václava Klause a člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), v metru napadli a zbili 2 muži. Důvodem útoku mělo být to, že Jakl v minulosti kandidoval do Senátu za SPD. 

„Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ uvedl Jakl pro server Echo24.cz.

Jakla podle jeho slov napadli dva muži, když si něco četl v telefonu a nedával pozor. Nemohl se tak ani pořádně bránit. Bývalý politik si z incidentu odnesl potlučenou hlavu a levé rameno.

Lékařskou pomoc ihned po po útoku nevyhledal, kvůli podezření na vnitřní poranění břišní dutiny ale pohotovost navštívil druhý den.

Věc nehlásil ani na policii, ale ta už byla vyrozuměna ošetřujícím lékařem. Zda podá Jakl na pachatele trestní oznámení, zatím neví.

Hnutí SPD vadí, že se útoku nedostalo větší mediální pozornosti.

„Láďa Jakl v sobotu zbit v metru! Opět dvojí metr, média mlčí, stát se to jinému, tak se už pomalu stávkuje! Ale Láďa je asi “jen” kandidát za SPD,“ uvedlo hnutí na Facebooku.

A napadení odsoudila i řada politiků.

Není to však první útok na Jakla. Režisér a komunální politik Jan Hřebejk na něj útočil verbálně, když byl Jakl zvolen do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

„V čem přesně spočívá kvalifikace zastydlé máničky s bizarními názory, která sympatizuje s pravicovými extrémisty, šovinisty a rasisty, k tomu, aby se stala členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílaní, to ví asi jen těch 88 poslanců, kteří tam pana Ladislava Jakla zvolili,“ napsal Hřebejk na sociálních sítích.

Pustil se také do hnutí Svoboda a přímá demokracie, které Jakla do RRTV navrhlo.

„Kdo považuje SPD za standardní, demokratickou stranu, je na jiné lodi, jiném břehu a já ho mám za ignoranta a nebo rovnou za svini. Rétorika je zcela lhostejná, tváří tvář rasismu a všemu tomu hnusu, které SPD, včetně jakéhokoli jejich kandidáta, reprezentuje,“ uvedl Hřebejk.

V loňských volbách do Senátu kandidoval Jakl jako nestraník za hnutí SPD. Jeho kandidaturu podpořil bývalý prezident Václav Klaus a podporu mu vyjádřil také Václav Klaus mladší.

Ten však byl v té době členem ODS, která nominovala ve stejném senátním obvodu vlastního kandidáta, a Klausova podpora Jaklovi tak sklidila ve straně kritiku.

(pel)