ČSSD nepodpořila návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2020 připravený ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO).

ČSSD se vzbouřila a jde proti koaličnímu Babišovu hnutí ANO. Sociální demokracie nepodpořila návrh státního rozpočtu ČR pro rok 2020 připravený ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO). 

„Vláda schválila předběžný návrh státního rozpočtu, ale ministři soc. dem. se hlasování zdrželi,” uvedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Rozpočet ve stávající podobě podle Hamáčka neumožňuje naplňovat priority a v některých případech komplikuje samotné fungování resortů.

Ministr vnitra požaduje více peněz na platy policistů a hasičů či finance na novou techniku a digitalizaci.

Resortu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) chybí asi 11 miliard, třeba na růst příspěvků na péči, sociální služby, pro pěstouny či přechod na nový IT systém.

Schillerovou prý mrzí, že ministři návrh rozpočtu nepodpořili. Podle ní se tam odráží všechny priority jako vyšší důchody, rodičovský příspěvek i karenční doba.

ČSSD chce s ministerstvem financí o svých požadavcích jednat během léta. Schillerová však už avizovala, že jsou nereálné.

A požadavky na změnu už dříve oznámili i komunisté, kteří trvají na snížení schodku státního rozpočtu ČR pro příští rok na 30 miliard korun. Ministerstvo financí ovšem počítá se schváleným deficitem 40 miliard, stejně jako v letošním roce.

Věčně deficitní rozpočet: Stát se z mínusů nevyhrabe, schodek 40 miliard až do roku 2022

Komunisté požadují snížit schodek rozpočtu na příští rok o 10 miliard. Schillerová změny odmítá

(pel)