Kvóty pro příliv zahraničních pracovníků do Česka budou nejspíš ještě růst.

Česko trpí nedostatkem pracovních sil, řešením má být proto dovoz pracovníků ze zahraničí. Kvóty pro příliv zahraničních pracovníků, které vláda už zvedla na celkem 50 tisíc ročně, budou nejspíš ještě růst. V loňském roce pracovalo v ČR celkem 568 tisíc cizinců, zatímco v roce 2001 to bylo „jen“ 103 tisíc. 

Zprávu uveřejnil server Novinky.cz.

„Pro Ukrajince jsme teď dosavadní kvótu zdvojnásobili. Ve zrychleném režimu jich tedy do Česka bude moci ročně přicházet 40 tisíc,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v diskuzním pořadu ČT.

„Kvóty zvyšujeme i pro pracovníky z dalších zemí, jako je Bělorusko, Kazach­stán či Indie. Plníme tak požadavek Hospodářské komory ČR na 50 tisíc nových zahraničních pracovníků ročně,“ doplnil.

Ani to podle něj však není konečné číslo a kvóty mají ještě růst.

Havlíček má v plánu strategii vládě předložit tak, aby mohla být schválena ještě letos. Součástí má být i nová koncepce vzdělávání, aby Česko mělo dostatek lidí schopných v nových, náročnějších podmínkách obstát.

Nezaměstnanost v Česku se v květnu 2019 snížila na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procent. Bez práce tak bylo 200 675 lidí, firmy přesto těžko shání pracovníky.

Nejvíce podnikům chybí kvalifikovaní řemeslníci, dělníci, ale také odborníci v informačních technologiích.

Jedno z řešení má být proto dovoz Ukrajinců do Česka. Vláda na začátku června schválila, že se od roku 2020 zdvojnásobí kvóty na počet Ukrajinců v Česku.

Do českých firem by tak podle návrhu ministerstva zahraničí mohlo nastoupit až 40 tisíc pracovníků z Ukrajiny místo nynějších asi 19 600 tisíc.

Navíc dostanou za stejnou práci zaplacenou více než Češi na stejných pozicích. Pro pracovníky z Režimu Ukrajina se totiž zavede mzdové kritérium ve výši 1,2násobku zaručené mzdy v dané profesi.

(pel)