Česká republika by vůbec neměla přijímat uprchlíky ze zemí postižených vojenskými konflikty, myslí si 63 % lidí v Česku.

Že by Česká republika neměla přijímat uprchlíky ze zemí postižených vojenskými konflikty, si myslí více než tři pětiny lidí v Česku (63 procent). Pro jejich přijetí do doby, než se budou schopni vrátit do země svého původu, je pak 31 procent lidí. V říjnu jich bylo pro „jen“ 24 procent. 

Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Více než tři pětiny (81 procent) Čechů se staví proti přijímání uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky. Pro jejich přijetí je přibližně jen sedmina (15 procent) dotázaných.

Češi vidí uprchlíky zejména jako bezpečnostní hrozbu pro Evropu, obavy vyjádřilo 87 procent lidí. Bezpečnostní hrozbu pro ČR představují uprchlíci podle 72 procent lidí.

Zdroj: CVVM

Podporu přijímání uprchlíků vyjadřují častěji lidé s vysokoškolským vzděláním. Více otevření přijetí válečných uprchlíků jsou i lidé, kteří se v politické orientaci řadí k pravému středu či pravici a ti, kdo nedůvěřují prezidentovi. Zcela odmítavý postoj je typický pro příznivce SPD.

CVVM průzkum provedlo mezi 4. a 14. květnem mezi 1026 lidmi ve věku od 15 let. Šlo o reprezentativní výběr, z něhož se dá usuzovat na vlastnosti celé populace.

 

(pel)