Stát chce vybrat miliardy korun od internetových gigantů jako je Google nebo Facebook. Ministerstvo financí poslalo vládě návrh na zavedení 7procentní digitální daně právě pro velké internetové firmy. Do státní kasy by nová daň měla přinést až 5 miliard korun, platit by mohla už od poloviny roku 2020. 

„Jedná se o vyrovnávací daň, která napravuje současnou nerovnováhu. Internetoví giganti u nás neplatí daně v míře, která by odpovídala jejich ziskům v naší zemi, což je nefér vůči ostatním firmám v České republice, které tu daně odvádějí,“uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Daň by se měla dotknout internetových firem s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,1 miliardy Kč), které na našem území dosáhnou za kalendářní rok obratu minimálně 50 milionů korun za uskutečněné zdanitelné služby.

Ministerstvo navrhuje zavést takzvaný DST model digitální daně navržený dříve Evropskou komisí, který se ale v Evropské unii nepodařilo prosadit.

Ten zdaňuje vybrané internetové služby, a to umísťování cílené reklamy na digitální rozhraní, využití mnohostranného digitálního rozhraní, například sociálních sítí, a prodej dat o uživatelích.

Dani budou podléhat také některé platformy digitální ekonomiky, které uživatelům umožňují vzájemně si mezi sebou poskytovat za úplatu služby a zboží. Mezi ně patří například Airbnb nebo Uber.

Podle odhadů ministerstva financí by nová daň mohla do státního rozpočtu ČR přinést ročně 5 miliard korun.

Internetové giganty zatížila digitální daní už Francie. Tamní parlament schválil zavedení daně na národní úrovni a uvalí tak 3procentní daň na velké mezinárodní internetové firmy.

Evropský plán na zdanění digitálních gigantů totiž ztroskotal kvůli odporu některých členských států. Jednotlivé země EU se proto odhodlávají ke zdanění digitálních koncernů na národní úrovni.

Návrh na zavedení digitální daně už schválil také rakouský kabinet. Rakušané počítají od roku 2020 s pětiprocentní daní.

(pel)