Trumpova vláda zrušila zákaz neúsporných žárovek. I nadále tak domácnosti v USA budou moci používat a kupovat obyčejné "neúsporné" žárovky, jaké byly v EU již zakázány. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Americké ministerstvo energetiky zrušilo zákaz klasických neúsporných žárovek. Ten měl v USA vstoupit v platnost začátkem roku 2020. I nadále tak domácnosti v USA budou moci používat a kupovat obyčejné „neúsporné“ žárovky, jaké byly v EU již zakázány.

Ministerstvo energetiky USA tvrdí, že zákaz klasických žárovek by měl negativní dopad na spotřebitele, protože vyšší ceny úsporných žárovek by převážily nad úsporou elektřiny.

Americký prezident Donald Trump dlouhodobě zpochybňuje názor, že klimatické změny jsou způsobovány lidskou činností.

Spojené státy se tak zatím nevydají cestou, po které se už delší dobu ubírá Evropské unie. Ta již dříve přistoupila k povinnému nahrazování klasických starých žárovek na trhu jejich novými, ekologičtějšími alternativami.

V Česku začal v roce 2009 postupný proces stahování obyčejných žárovek z trhu poté, co byly jako první zakázány klasické 100-wattové žárovky.

Tento proces pokračoval až do roku 2012, kdy se z trhu postupně začaly stahovat i obyčejné žárovky s nejmenším výkonem.

Spotřebitelé museli neúsporné obyčejné žárovky nahrazovat kompaktními zářivkami nebo halogenovými žárovkami, které se tvarem a světlem téměř od obyčejných žárovek nelišily.

V současné době jsou povoleny jen LED žárovky.

Halogenové žárovky měly být podle původního plánu staženy již v září 2016, ale Evropská komise tuto fázi posunula až na září 2018.

Ekologové v  USA zuří

Proti rozhodnutí amerického ministerstva energetiky se staví ekologové, podle nichž by zákaz „neúsporných“ klasických žárovek přispěl k ochraně klimatu.

Například podle organizace Environmental Entrepeneurs bude pokračování používání neúsporných žárovek stát daňové poplatníky více peněz a sníží to konkurenceschopnost amerických podniků. Obávají se také ztráty pracovních míst, zpomalení inovací a zbrzdění boje s klimatickými změnami.

Aktivisté v USA tvrdí, že přechod na úsporné žárovky by domácnostem snížil výdaje za elektřinu a zároveň by omezil emise skleníkových plynů. (sfr)