Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner. Andreje Babiše vyšplouchl realitní magnát a vlastník CPI property group Radovan Vítek.

Nejbohatším Čechem zůstává majitel skupiny PPF Petr Kellner s majetkem 350 miliard korun. Ukázal to nejnovější žebříček časopisu Forbes. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš se propadl z druhého místa na čtvrté, jeho jmění se proti loňsku snížilo o 5 miliard na 70 miliard korun. Na druhém místě skončil realitní magnát Radovan Vítek, třetí je vlastník KKCG Karel Komárek.

Babiše vyšplouchl realitní magnát a vlastník CPI Property Group Radovan Vítek, který zbohatl o 15 miliard, což ho vyneslo s majetkem za 75 miliard korun na druhé místo.

Odhad Babišova jmění tvoří podle Forbesu především holding Agrofert. Babiš v žebříčku už druhým rokem klesá kvůli stále horším výsledkům podniku a zadlužení.

Třetí je vlastník KKCG Karel Komárek, který mimo jiné ovládá Sazku.

Z první desítky vypadl někdejší uhlobaron Zdeněk Bakala, místo něj se tam objevil Jiří Šmejc. Ten je minoritním podílníkem splátkové firmy Home Credit a vlastní chorvatskou sázkovou kancelář Super Sport. Bakala skončil dvanáctý.

Nejbohatší ženou v Česku je podle Forbesu Jitka Cechlová Komárková, která s majetkem v hodnotě 4,8 miliardy korun obsadila padesátou příčku. Většinu majetku v minulosti získala při dělení holdingu KKCG rodiny Komárkových.

Souhrnné jmění podnikatelů, kteří se v žebříčku propracovali do první stovky, činí 1,2 bilionu korun, což je zhruba o sto milionů víc než loni.

Žebříček potvrzuje informace publikované v září magazínem Euro.

Do první desítky Euro na rozdíl od Forbesu nezařadilo Eduarda Kučeru z Avastu, na sedmém místě se pak umístil Ivan Chrenko. Ten zase nefiguruje v top 10 Forbesu.

(pel)