Automobilka Volkswagen zatím nemusí platit českým majitelům odškodné za dieselgate. Ti požadují půl miliardy korun za to, že jim VW do vozů namontoval software falšující výsledky měření zplodin.

Čeští majitelé vozů značky Volkswagen se zatím odškodnění za koupi automobilu na naftový pohon se softwarem, který falšoval výsledky měření zplodin, nedočkají. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Zákazníci požadují po německém automobilovém koncernu odškodnění 533 milionů korun. 

Informoval o tom server iDnes.cz.

Soud předchozí rozsudek zrušil kvůli procesní chybě, případ se tak vrací na začátek.

Problém podle iDnes spočívá v tom, že výzva soudu, aby se Volkswagen obhájil, byla psána česky. Podle evropských pravidel však má být psána v jazyce obžalovaného, v tomto případě tedy v němčině.

To teď odvolací soud potvrdil, nešlo však o hlavní důvod zrušení rozsudku. V rozhodovacím procesu prvoinstančního soudu totiž objevil i další pochybení. To se týkalo žádosti o změnu žaloby.

Žalobu podala společnost Safe Diesel na Volkswagen a na společnost Škoda Auto. Na tu se ale rozsudek obvodního soudu nevztahoval. Škoda Auto nároky odmítá.

V září Safe Diesel rozšířil žalobu o dalších 1900 vlastníků dotčených vozidel. Celkem ve sporu zastupuje už téměř 6000 klientů. Celková žalovaná částka tak dosahuje zhruba 1,3 miliardy korun.

Částka 220 tisíc korun je odvozena od modelu odškodnění v USA, kde VW už dříve dobrovolně vyplatil postiženým spotřebitelům až 10 tisíc dolarů a zároveň jim nabídl opravu či zpětný odkup vozidel s upravenými motory.

Koncern Volkswagen v září 2015 přiznal, že do zhruba jedenácti milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Při jízdě auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech.

 (pel)