ČEZ plánuje prodat hnědouhelnou elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy miliardáře Pavla Tykače. Do roku 2040 chce ČEZ odstavit většinu svých uhelných zdrojů. Instalovaný výkon uhelných zdrojů ČEZ má klesnout z dnešních 6,2 GW na 0,7 GW.

Znamená to, že v roce 2040 plánuje ČEZ provozovat jen svoji nejmodernější hnědouhelnou elektrárnu Ledvice.

Ředitel divize klasická energetika ČEZ Ladislav Štěpánek informoval, že z trojice nových nebo obnovených severočeských hnědouhelných elektráren Ledvice, Tušimice a Prunéřov počítá firma s nejdelším provozem právě u Ledvic. Dvouletý zkušební provoz nového bloku hnědouhelné elektrárny Ledvice začal v listopadu 2017.

„Mají potenciál být provozovány dál za rok 2040. Samozřejmě predikovat jaké budou ekologické požadavky, legislativa, jaký bude technický stav toho zařízení, je dnes velice obtížné,“ uvedl.

Tušimice a Prunéřov mají být podle současných plánů odstaveny kolem roku 2037.

Počerady Tykačovi

Společnost Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en Energy uzavřela s ČEZ v roce 2013 dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny na 50 let, jejíž součástí byly i dvě opce na její prodej.

První opci mohl ČEZ na základě smlouvy využít už v roce 2015. Tehdy ji nevyužil a elektrárna zůstala jeho majetkem.

O druhé opci na prodej k roku 2024 musí ČEZ rozhodnout do konce letošního roku. Pokud by této druhé opce využil, získal by za elektrárnu dvě miliardy korun.

Člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani oznámil, že aktuální postoj společnosti se vztahuje k současným smlouvám. Podotkl, že stále platí, že polostátní firma bude elektrárnu provozovat do roku 2024. Novému majiteli připadne až poté.

Podle představitelů ČEZ je elektrárna v Počeradech již na hraně technické životnosti. Výdaje na její údržbu, provoz a investice budou do roku 2023 činit dvě až pět miliard korun. Do roku 2030 by to pak 9 až 12 miliard korun.

Pavel Tykač měl za tuto elektrárnu v roce 2017 nabízet deset miliard korun. Dozorčí rada ČEZ ale prodej neschválila.

Možnou transakci tehdy kritizoval mimo Andrej Babiš (ANO).

Rozvoj lokality Počerady je podle ČEZ možný i po plánovaném prodeji uhelné elektrárny. Vzniknout by tam podle ní mohl nový plynový zdroj s výkonem až 800 megawattů (MW).

ČEZ už v lokalitě provozuje paroplynovou elektrárnu s výkonem 838 MW.

Stavba dalších plynových elektráren je podle ČEZu možná také v Prunéřově, Tušimicích nebo Mělníce. (sfr)