Hřibova Praha se postavila proti Číně: Hlavní město ČR vypoví sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli tomu, že dokument zpochybňuje existenci samostatného Thaj-wanu. Praha se rozhodla vypovědět partnerskou smlouvu, kterou město pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) uzavřelo s čínským Pekingem.

Vedení hlavního města chtělo z dokumentu vypustit klauzuli o uznání jednotné Číny, kterou považuje v takovémto dokumentu za nadbytečnou. Čína takovouto změnu smlouvy odmítá.

Současní představitelé Prahy, vedené koalicí Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě, tvrdí, že pasáž o respektování politiky jedné Číny je ve smlouvě nadbytečná a neobjevuje se v obdobných smlouvách Pekingu s Londýnem či Rigou.

Praha se mohla pokusit vyjednat změnu smlouvy, případně ji vypovědět. Čína ovšem nebyla svolná k úpravám.

Proto dojde k vypovězení smlouvy, oznámil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Čína na postup vedení Prahy již dříve reagovala tak, že začala rušit domluvená vystoupení pražských souborů, například Pražské komorní filharmonie.

Jednalo se však i o rušení vystoupení souborů, které Praha nezřizuje a její jméno mají pouze v názvu.

Čína rovněž uvedla, že Hřibův postoj poškozuje česko-čínské vztahy.

Smlouvu s Pekingem schválila Praha pod vedením primátorky Krnáčové v únoru 2016. Proti znění smlouvy byla tehdejší opozice.

Primátor Hřib se kvůli postoji k Číně dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který konstatoval, že nepovažuje za rozumné rušit vystoupení českých umělců, ale zároveň čínský postoj respektuje coby odvetu za kroky pražského vedení.

„Pan primátor Hřib zasel vítr a my všichni teď sklízíme bouři. Já sám se nedomnívám, že je rozumné rušit kulturní akce. Ale na druhé straně musím respektovat, že je to odveta za to, že pan primátor Hřib se zřejmě domnívá, že může prezentovat nezávislou pražskou politiku, která není politikou jedné Číny,” konstatoval Zeman v polovině září.

Čína popírá legitimitu Thaj-wanu a prohlašuje Tchaj-wan za součást Čínské lidové republiky.

Tchaj-wan, úředním názvem Čínská republika, je stát na stejnojmenném ostrově Tchaj-wan u jihovýchodního pobřeží Číny. Žije zde přibližně 23,5 milionu obyvatel. (sfr)