(Ilustrační foto)

Komunisté vládě povolí schodek 40 miliard korun ve státním rozpočtu na rok 2020. KSČM rozpočet s tímto deficitem podpoří v rozpočtovém výboru, jehož jednání bude předcházet hlasování sněmovny o státním rozpočtu v prvním čtení. 

Šéf KSČM Filip to oznámil poté, co se jednání výkonného výboru strany zúčastnili premiér a šéf ANO Andrej Babiš a ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová.

Menšinová vláda ANO a ČSSD je na podpoře komunistů závislá. Komunisté vládu tolerují.

„Schodek jsme si vysvětlovali. Ale je třeba hovořit o veřejných financích a naše veřejné finance jsou přebytkové. Celý deficit reprezentuje navýšení důchodů na příští rok,“ konstatoval Babiš při odchodu ze sídla KSČM.

Komunisté původně trvali na tom, že schodek rozpočtu na příští rok nesmí překročit 30 miliard korun.

„Jeden z konkrétních závěrů je, že budeme sedět nad zdravotnictvím. Oni nás požádali, abychom věnovali tomu tématu, takže se sejdou naši experti,“ řekl také Babiš. Podle Filipa bude velké jednání špiček ANO a KSČM příští týden, v pátek odpoledne.

Šéf KSČM Vojtěch Filip navrhne vedení strany, aby rozpočet v prvním čtení komunistická strana výši schodku podpořila.

„Myslím, že ty nejzákladnější věci, které se týkají naší dohody o toleranci, jsou naplněny, ať už jde o zvyšování mezd učitelů, ostatních pracovníků ve státní sféře tak důchodů,“ uvedl Filip.

O definitivní podpoře rozpočtu jako celku v závěrečném hlasování v prosinci komunisté rozhodnou těsně před hlasováním.

Šéfka rozpočtového výboru za KSČM Miloslava Vostrá už koncem prázdnin řekla, že straně doporučí, aby strana ve Sněmovně výši schodku podpořila. (sfr)