Řecko chce přitvrdit vůči migrantům, kteří pronikají do země. Vláda premiér Mitsotakise připravuje legislativní změny, jež mají urychlit azylová řízení s migranty. Vyhoštění postihnout ty žadatele o azyl, kteří nespolupracují s úřady. Mitsotakis upozornil, že většina migrantů přicházejících do Řecka je ekonomických. 

Premiér Kyriakos Mitsotakis uvedl, že většina migrantů přicházejících nyní do Řecka, nejsou „uprchlíci“, ale ekonomičtí migranti.

„Uprchlíci jsou jedna věc a ekonomičtí migranti druhá. Statistická data ukazují, že problém, s nímž se nyní potýkáme, je spíše migrační než uprchlický,“ prohlásil Mitsotakis.

Řecko v současnosti čelí největší migrační vlně od roku 2016.

V době masové migrační vlny v roce 2015 tvořili až 75 procent běženců přicházejících do Řecka Syřané. V současnosti jejich počet klesl asi na 20 procent. Podle Mitsotakise dnes asi polovinu z příchozích do Řecka z Turecka tvoří ekonomičtí migranti z Afghánistánu a Pákistánu.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvádí, že do Řecka z Turecka od letošního ledna dorazilo 45.600 běženců, z toho 35.850 se do země dostalo přes moře.

Afghánci tvořili asi 40 procent, Syřané 20 % a Pákistánci méně než jedno procento.

Tvrději na migranty

Mitsotakis informoval, že řecká vláda se chystá parlamentu předložit zákon, který nastaví „přísnější a spravedlivější“ azylový systém, zlepší spolupráci státu s nevládními organizacemi a zpřísní kontroly na hranicích, mimo jiné nasazením více hlídek na pozemní hranici s Tureckem.

Nespolupráce migrantů s úřady prý „bude mít následky“.

Tvrdý přístup se má týkat jak těch migrantů, kteří se nedostaví na pohovor v azylovém řízení, tak i těch, kteří odmítnout přemístění z jednoho tábora do druhého.

Řecká vláda se v posledních dnech snaží přesunout na pevninu migranty z ostrovů v Egejském moře, které se dlouhodobě potýkají s přeplněnými uprchlickými zařízeními.

Na pěti ostrovech tam žije v uprchlických centrech přes 28 tisíc běženců, z toho asi 13.500 na ostrově Lesbos v táboře Moria a jeho přilehlém okolí. Zařízení bylo postaveno jen pro 3000 lidí. (sfr)