Václav Klaus mladší (uprostřed s párkem v ruce) předběhl v oblibě premiéra Babiše.

Václav Klaus mladší předběhl v oblibě premiéra Babiše. V průzkumu CVVM občané mezi představiteli parlamentních stran nejvíce důvěřují poslanci Klausovi mladšímu, který je předsedou nově ustaveného hnutí Trikolóra. Důvěru Klausovi vyjádřilo 42 procent lidí. Naopak 44 procent se vyjádřilo negativně.

Předstihl tak Andreje Babiše z ANO, který dlouhodobě vedl.

Klaus mladší byl do průzkumu zařazen vůbec poprvé.

Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR vyplynulo, že – s jedinou výjimkou – u všech zkoumaných politických představitelů převážila nedůvěra nad podílem vyjadřované důvěry.

Nejmenší rozdíl, „pouhé“ 2 procentní body, byl mezi důvěrou a nedůvěrou u Václava Klause mladšího.

Andrejovi Babišovi v průzkumu vyslovilo důvěru 38 procent dotázaných. Nedůvěru mu naopak vyjádřilo 56 procent lidí, což znamená čtyřprocentní pokles od posledního průzkumu.

Podíl dotázaných, kteří danému politikovi nedůvěřují, klesl také u předsedy hnutí SPD Tomia Okamury, a to o pět procent.

Stejně však stoupl také podíl dotázaných, kteří mu důvěřují, a to na 29. nadále však zůstává se šedesáti procenty nedůvěry nejméně důvěryhodným politikem v ČR.

Druhým nejhůře hodnoceným politikem z hlediska nedůvěry je předseda KSČM Vojtěch Filip. Nedůvěřuje mu 57 procent dotázaných. Důvěru mu vyjádřilo 23 procent.


Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. (4. října 2019)


Největší nárůst nedůvěry průzkum zaznamenal u šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Oproti minulému průzkumu narostl počet těch, kteří mu nedůvěřují, a to plných osm procentních bodů.

Nedůvěřuje mu 55 procent respondentů. Dalších 25 procent dotázaných mu věří.Šéfovi Pirátů Ivanu Bartošovi nedůvěřuje o šest procent dotázaných více než minule, kdy dosáhl 48 procent.

Podíl těch, kteří mu věří, se nezměnil a nadále se drží na 29 procentech.

Data pochází ze záříjového průzkumu. Zapojilo se do něj 1 046 dotázaných starších patnácti let.

Do výzkumu byli zařazení předsedové a první místopředsedové všech politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. (sfr)