Pražskému dopravnímu podniku (DPP) chybí dlouhodobě asi 10 procent řidičů. Omezí proto některé spoje. Současně chce jednat s ministerstvem dopravy, aby byla snížena věková hranice pro řízení autobusu MHD z 21 na 19 let. 

„Nezrušíme žádnou linku, ale dojde k omezení některých spojů a prodloužení intervalů, aby si mohli řidiči oddychnout. Nechceme ale, aby došlo ke snížení komfortu pro cestující. Omezení je jen tam, kde je možné podle aktuálních dat provoz omezit,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

V listopadu se škrty dotknou asi 20 autobusových linek.

S nedostatkem řidičů se DPP potýká dlouhodobě. Řidičů je nejen nedostatek, ale navíc mnohdy vyčerpali maximální počty přesčasových hodin.

Vedení Prahy bude jednat s ministerstvem dopravy o novele zákona o silniční dopravě, která by snížila věkovou hranici pro řízení autobusu MHD z 21 na 19 let.

Problém vidí hlavně v tom, že studenti z učilišť nebo technicky zaměřených středních škol by často rádi šli řídit, ale za volant autobusu se smí posadit až v 21 letech. Mezitím si podle něj najdou po škole jinou práci a k řízení linkových spojů ve městě se už nikdy nevrátí.

A problémy mají i společnosti provozující příměstské linky.

Dopravní podnik hlavního města Prahy je největší městskou firmou. Na jeho chod dává město ročně přes 13 miliard korun.

(pel)