Odbory kvůli vývoji inflace přehodnotí své požadavky na růst mezd v letošním roce. Do kolektivních smluv žádají zapracovat tzv. inflační doložky. (Ilustrační foto: Twitter ČMKOS)

Kvůli rostoucí inflaci v Česku hodlají odbory přehodnotit své požadavky na růst mezd v letošním roce. Do kolektivních smluv chtějí prosadit inflační doložky. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly původně požadovaný růst o 6 až 7 procent odborům nebude stačit. 

„My je (požadavky) jednoznačně přehodnotíme a budeme chtít do kolektivních smluv, aby byly inflační doložky. To znamená: při určitém vývoji inflace, aby došlo k tomu, že tam budeme mít ten rozdíl skutečného růstu těch příjmů. Není přece možné, aby se tímto způsobem znehodnotily mzdy zaměstnanců a platy,“ řekl Středula v Otázkách Václava Moravce.

Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil na 3,6 procenta. To bylo vůbec nejvíc od března 2012.

Podle Středuly je tak už nyní evidentní, že původně požadovaný růst o 6 až 7 procent stačit odborům nebude.

Upozornil, že některé ceny v Česku se vyvíjejí zcela jinak než v Evropě. Podle odboráře se rozevírají nebezpečné nůžky a „lidé mohou tuto nespokojenost vyjádřit jakýmkoliv způsobem“.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbak Helena Horská k tomu poznamenala, že na zvyšování mezd je nutno se dívat i z pohledu jejich vzestupu v několika posledních letech, kdy výrazně inflaci převyšovaly.

Česká národní banka (ČNB) počátkem února nečekaně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta.

Chce tak bojovat právě s rostoucí mírou inflace. Tu odhaduje pro příští rok na 2,3 procenta. Inflační cíl centrální banky jsou přitom 2 procenta. (pel)