Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 16. října 2020

Zprávy dne: Přinášíme výběr nejzajímavějších a nejdůležitějších událostí v České republice i ve světě z pátku 16. října 2020


eRouška v celé EU

Aplikace, která varuje uživatele mobilních telefonů v případě kontaktu s osobou nakaženou koronavirem, bude od konce října fungovat i přeshraničně v Evropské unii. Dnes to novinářům řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Na rozdíl, od první verze aplikace, nová už nepomáhá s trasováním kontaktů, ale slouží k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem.

Odklad EET na rok 2023

Vláda během svého dnešního jednání schválila návrh ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) o odkladu elektronické evidence na leden 2023. Důvodem jsou dopady pandemie koronaviru pro všechna odvětví přerušena do konce letošního roku.

Maturitní testy se budou hodnotit procenty

Státní maturitní testy se budou od jara příštího roku hodnotit jen slovně „uspěl“ či „neuspěl“. Součástí hodnocení testů bude procentní úspěšnost žáka, která se bude uvádět v protokolu o výsledcích testů maturanta. Vyplývá to z nové úpravy vyhlášky k maturitám, kterou podepsal ministr školství Robert Plaga (za ANO). Návrh i načasování novely vyhlášky kritizovaly předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová nebo spolek Učitelská platforma.

Šéf Twitteru se omluvil za zablokování článku

Twitter v minulých dnech zablokoval odkaz na článek bulvárního deníku NY Post. Ten zveřejnil e-maily prokazující údajnou korupci Joea Bidena, jeho syna Huntera a zástupců firmy Burisma na Ukrajině. Za tento krok se omluvil šéf společnosti Twitter Jack Dorsey.

Žádost o dávky lze zasílat elektronicky

Lidé, kteří chtějí elektronicky požádat o dávky, k tomu teď dočasně nepotřebují datovou schránku či ověřený elektronický podpis. Nutné je použít formulář úřadu, ten lze najít na webu Ministerstva práce a sociálních věcí. Přílohou e-mailu může být sken či fotografie žádosti o dávku s podpisem.

Parkanová i Staněk jsou v kauze CASA osvobozeni

Soud dnes zprostil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Obžaloba tvrdila, že Parkanová a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk způsobili státu škodu zhruba 817 milionů korun, protože nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Dnešní verdikt soudu není pravomocný.

Turecký těžební průzkum odsoudila EU

Lídři Evropské unie odsoudili obnovený těžební průzkum Turecka ve východním Středomoří. Návrh předložili zástupci Řecka a Kypru. Šéf Evropské rady Charles Michel dodal, že Ankara má čas změnit svůj přístup do prosince, kdy političtí vůdci unijních zemí zváží případné další kroky na příštím summitu.