Premiér Andrej Babiš (ANO) distribuci vakcín podřídil politice, říká bývalý očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta. O všem chce prý předseda vlády rozhodovat sám, i přes odpor ministra Blatného.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přiděluje vakcíny na základě politických preferencí, prozradil bývalý očkovací koordinátor Zdeněk Blahuta. Tvrdí, že Babiš rozhodoval o počtech dávek vakcín proti koronaviru pro jednotlivé regiony sám, a odvolával se na politiku. Požadavky má prý navíc prosazovat i před odpor ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO). 

Blahuta, který po 2 měsících post národního očkovacího koordinátora na konci ledna opustil, to řekl Serveru Seznam Zprávy. Tehdy to odůvodnil zdravotní stavem, nyní však přiznal, že Babiš chtěl všechno kolem vakcinace řídit sám.

„Všechno několikrát musel schválit, mnohokrát to měnil. Největší jeho starost byla, aby byl vyfocený při přebírání první zásilky vakcín v Motole,“ řekl bývalý koordinátor Seznam Zprávám.

Kromě toho měl předseda vlády rozhodovat také o objemu dodávek vakcín do jednotlivých regionů. Všechno prý „zdůvodňoval tím, že je to všechno politika“.

Více než třetina z podaných dávek vakcín v Česku od začátku očkování do pondělka připadá na Prahu a Jihomoravský kraj.

Na nerovnoměrnost v dodávkách si stěžovali i někteří hejtmani. Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) upozornil, že v lednu směřovalo do Prahy 32 procent vakcín, do Brna 19,4 procenta a do Libereckého kraje jen 2,8 procenta.

Blahutovi navíc Babiš zakázal mediální výstupy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) se podle Blahutových slov snažil bývalého očkovacího koordinátora před premiérem „chránit“. Řekl navíc, že Blatný se nebojí premiérovi oponovat, prý ale často marně.

„On byl i schopen se u těch jednání, u kterých jsem byl já, vůči premiérovi vymezit a postavit se mu. Nicméně tak odhadem v 90 procentech vyhrávaly Babišovy požadavky. Snažil se, odporoval mu, argumentoval, ale ve svém důsledku i bez jeho souhlasu si Babiš ve většině případů stejně prosadil svou,“ řekl Blahuta pro server.

Premiér Babiš reagoval, že Blahuta nezvládl očkovací strategii. Bývalý koordinátor podle něho lže a mstí se.

„Je to samozřejmě lež neschopného, zhrzeného úředníka, který nebyl schopen předložit očkovací strategii,“ napsal v SMS serveru iRozhlas.cz.

Funkce zmocněnce pro očkování proti covidu-19 se chtěl ujmout nejprve Babiš poté, co ho odmítl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Očkovat proti koronaviru se v Česku začalo 27. prosince 2020. K 1. 3. 2021 bylo vyočkováno 674 040 očkovacích látek, z toho 243 316 lidí dostalo dvě dávky.

Vakcinaci v Česku přitom částečně brzdí i stát, který není schopný včas zajistit distribuci očkovacích látek. Distributoři totiž nejsou ministerstvem ani zdravotními pojišťovnami vybíráni v předstihu, ale až ve chvíli, kdy  očkovací látka dorazí do země. (pel)

Seniorka je deprimovaná vládním systémem očkování: Odmítl ji, protože se narodila 31. ledna

Očkování v Česku stále vázne: Vakcíny už v zemi jsou, ale stát není schopný je distribuovat