Úředníci Babišovy bývalé středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) si žili královsky. Krajští úředníci měsíčně brali 200 tisíc korun včetně odměn, tedy měli vyšší platy než ministři. 

Se zjištěním přišel server Seznam Zprávy, který má k dispozici seznam „VIP úředníků“ Středočeského kraje.

Odhaleno bylo, že blízcí spolupracovníci dnes už bývalé hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) si na úřadu dokázali  díky extrémně vysokým prémiím  vydělat až 150 tisíc měsíčně. Rekordmanem pak byl úředník s platem 208 tisíc korun.

Kraj přitom nejprve zveřejnění jmen odmítal, údajně by porušil zákon o ochraně osobních údajů. Ministerstvo vnitra mu ale přikázalo zveřejnit odměny 4 nejvýše postavených úředníků.

Nyní však hejtmanství poskytlo serveru SeznamZprávy kompletní data. Nové vedení kraje v čele s Petrou Peckovou (STAN) po loňském zvolení slíbilo platy odtajnit.

Ukázalo se, že nejlépe placeným zaměstnancem úřadu jeho někdejší ředitel Jiří Holub, jehož mzda se běžně pohybovala okolo 200 tisíc korun. Pro srovnání základní měsíční plat poslance a senátora dnes činí 90 800 korun měsíčně. Místopředsedové parlamentních komor berou stejně jako vládní ministři 173 200 korun měsíčně.

Server navíc upozornil na nesrovnalosti mezi čísly zveřejněnými původně a nynějšími částkami.

Pokorná Jermanová loni argumentovala tím, že nesmí zasahovat do chodu úřadu a udělování odměn nemá v kompetenci. Zapomněla už však jaksi dodat, že podle zákona právě ona schvaluje odměny řediteli kraje. (pel)