Vláda zakázala provoz závodních jídelen, ale den nato hned otočila a nařízení zrušila. (Ilustrační foto)

Babišova vláda pokračuje v chaotickém řízení boje proti pandemii koronaviru. Nejprve ze dne na den zakázala stravování v závodních jídelnách, aby chvíli nato přiznala, že to byla chyba a nařízení zrušila. 

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

„Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy 2 m nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének. Právě jsme přijali na vládě nové usnesení, které upravuje přítomnost pracovníků v rámci zaměstnaneckého stravování,” napsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Vláda na včerejším jednání původně od 2. března zakázala, aby zaměstnanci konzumovali jídlo přímo v provozovně zaměstnaneckého stravování. Závodní jídelna či bufet tedy dnes sloužily pouze pro prodej nebo výdej pokrmů. Lidé si tak museli jídlo z jídelny odnášet a zkonzumovat ho někde jinde.

Zákaz, který měl platit ze dne na den bez toho, aby se jídelny na to stihly nějak připravit, se nesetkal s velkým pochopením. Problémy, jak zajistit najednou stravování zaměstnanců, řešilo řada firem, mezi nimi třeba i některé nemocnice.

Kromě toho vláda schválila testování ve firmách, které se v ČR týká asi 10 tisíc podniků.
Od 3. března začne být testování zaměstnanců pro firmy s více než 250 zaměstnanci povinné, od 5. března se povinnost bude týkat i podniků s 50 až 249 zaměstnanci.

Některé z nich ale zatím nevědí, zda dodrží stanovený termín 12. března.

Stát přispěje z veřejného zdravotního pojištění 60 korun na test, proplatí 4 testy měsíčně na každého zaměstnance či osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ). (pel)