Světová banka snížila odhad růstu globální ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta. Doposud počítala s růstem globální ekonomiky o 4,1 procenta. Snížení odhadu růstu banka zdůvodnila negativními hospodářskými dopady invaze ruských vojsk na Ukrajinu.

Prezident Světové banky David Malpass uvedl, že Světová banka bude tento týden jednat o financování obnovy Ukrajiny.

Předpověděl také, že v průběhu týdne oznámí další země příspěvky na podporu Ukrajiny prostřednictvím svěřenského fondu Světové banky. to dnes uvedla agentura Reuters.

V úterý zveřejní svůj jarní výhled světové ekonomiky Mezinárodní měnový fond (MMF). Šéfka MMF Kristalina Georgievová minulý týden uvedla, že fond kvůli negativním dopadům války na Ukrajině zhorší odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok.

V lednové aktualizaci podzimního výhledu světové ekonomiky MMF odhadla růst světové ekonomiky v roce 2022 na 4,4 procenta. V příštím roce počítá se zpomalením hospodářského růstu na 3,8 procenta.

Ve Washingtonu se tento týden koná každoroční jarní zasedání MMF a SB. Očekává se, že hlavními tématy bude boj s inflací, růst světové ekonomiky, boj s pandemií a prevence nové potravinové krize v chudších zemích.

Světová banka sdružuje dvě specializované instituce Organizace spojených národů (OSN), které zajišťují finanční a technickou pomoc rozvíjejícím se zemím s cílem snížit chudobu a zlepšit životní podmínky na celém světě. Tvoří ji Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj (International Bank for Reconstruction and Development – IBRD), která pomáhá středně bohatým a chudým zemím v ekonomickém růstu a Mezinárodní asociace pro rozvoj (International Development Association – IDA), která se snaží zabezpečit dostupnost finančních prostředků pro nejchudší země světa, obvykle formou grantů, bezúročných či nízkoúročných půjček. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ČSÚ: Ekonomika ČR loni navzdory covidové pandemii stoupla o 3,3 procenta

Světová ekonomika letos zpomalí na 4% růst, odhadla OSN. Příští rok to bude ještě horší