Jižní Korea se opět přiklání k jádru. V jaderné elektrárně Šin-Hanul chce postavit bloky 3 a 4. Nastupující prezident Yoon Suk-yeol slíbil vrátit zemi zpět k rozvoji jaderné energetiky. Odcházející prezident Mun Če-in dříve rozhodl postupně ukončit využívání jaderné energie v Jižní Koreji.

Podle jihokorejské zpravodajské agentury Yonhap také kandidát na ministra průmyslu Lee Chang-yang prohlásil, že jaderná energie je způsob, jak zvýšit energetickou bezpečnost a dosáhnout cílů nulových emisí uhlíku.

Nová jihokorejská vláda údajně plánuje usilovat o obnovení v současnosti pozastavené výstavby dvou jaderných reaktorů v pobřežním kraji Uljin s očekávaným restartem výstavby v roce 2025.

Vláda chce obnovit výstavbu 3. a 4. bloku elektrárny Šin-Hanul. Navíc plánuje pokračovat v provozu stávajících jaderných reaktorů déle a udržet podíl výroby z jádra na úrovni přibližně 30 %.



„Budu usilovat o rozumné využití jaderné energie, která je hlavním prostředkem energetické bezpečnosti a uhlíkové neutrality, a o zvýšení konkurenceschopnosti tohoto odvětví, abychom aktivně podpořili jeho export,“ zdůraznil Lee ve svém projevu.

V současné době se Jižní Korea podílí na výstavbě první jaderné elektrárny ve Spojených arabských emirátech.

Jižní Korea má v současné době 24 jaderných reaktorů, které zajišťují přibližně třetinu jihokorejské produkce elektřiny. Jaderná energetika byla pro zemi až do zavedení politiky postupného útlumu dlouho strategickou prioritou. (sfr)