Slovensko podepsalo nové smlouvy na nákup zemního plynu, kterými do konce příštího roku sníží závislost na dodávkách suroviny z Ruska zhruba o dvě třetiny. Země má tak zajištěny dodávky plynu do konce roku 2023, potvrdil ministr hospodářství Richard Sulík. Slovensko navíc už brzy uvede do provozu plynovod z Polska, oznámil slovenský premiér Eduard Heger.

Podle Sulíka bude mít Slovensko do 10. července v zásobnících dostatek plynu k pokrytí spotřeby do konce příští zimy.

Slovensko bylo dosud značně závislé na dodávkách plynu i ropy z Ruska.

„Od 1. června bude realita taková, že jsme snížili závislost na ruském plynu o 65 procent. Ruský plyn budeme ovšem dál nakupovat, abychom co nejvíce naplnili zásobníky. Žádný plyn nenakupujeme dráž než ten z Ruska,“ oznámil Sulík.

Státem ovládané slovenské plynárny SPP, které jsou největším dodavatelem plynu na Slovensku, podle Sulíka nakoupily norský plyn v objemu 32 procent roční spotřeby.

Vedle toho firma SPP uzavřela dohody o nákupu zkapalněného zemního plynu (LNG), který pokryje dalších 34 procent spotřeby Slovenska.

Slovensko má také zajištěno přečerpávání zkapalněného plynu na třech až čtyřech místech v Evropě. Mezi nimi zatím není Polsko, které spojí se Slovenskem nový plynovod.

Slovenský premiér Eduard Heger dnes řekl, že slovensko-polský plynovod je už naplněn plynem a podstoupí tlakové zkoušky. Následně bude zahájen jeho zkušební provoz.

Slovensko leží na hlavní přepravní trase plynu z Ruska přes Ukrajinu do Rakouska a České republiky.

Evropská komise (EK) po ruské invazi na Ukrajinu ohlásila plán snížit závislost evropského bloku na ruském plynu.

Slovensko-polský plynovod ve zkušebním provozu

Nový plynovod mezi Slovenskem a Polskem je už naplněno plynem a podstoupí tlakové zkoušky. Brzy zahájí zkušební provoz, oznámil slovenský premiér Eduard Heger.

Výstavba zhruba 164 kilometrů dlouhého plynovodu mezi Slovenskem a Polskem, kterou finančně podpořila Evropská unie, začala v roce 2018. Původní plán počítal s tím, že potrubí bude v komerčním provozu už na konci loňského roku.

Slovensku, které dříve nakupovalo zemní plyn hlavně z Ruska, nové potrubí zlepší přístup k alternativním dodávkám suroviny.

„Nový plynovod pro nás znamená bezpečnost v dodávkách plynu, přístup k plynu přepravovanému po moři, propojení na zdroje zemního plynu v Norsku,“ konstatoval Heger.

Kapacita plynovodu ve směru na Slovensko je 5,1 miliardy metrů krychlových, což je přibližně roční spotřeba plynu na Slovensku. (sfr)