SVOS uspěl na veletrhu Eurosatory 2022. Světová premiéra vozidla MARS se setkala s velkým zájmem veřejnosti. Brány prestižního obranného veletrhu Eurosatory v Paříži se znovu otevřely po čtyřech letech po odmlce kvůli pandemii covidu. Společnost SVOS na této významné akci představila ve světové premiéře dvě vozidla Mars 4×4 ve své vlastní expozici.

Obě vozidla, která jsou výsledkem téměř dvouleté spolupráce SVOS se švédskou firmou SAAB, se setkala se značným zájmem odborné veřejnosti.

Indformoval o tom Karel Šimána, mediální konzultant SVOS.

„Pro prezentaci vozidel byla mimo jiné klíčová skutečnost, že expozice obou firem byly v těsné blízkosti,“ konstatoval Štěpán Černý, obchodní ředitel SVOS.

„To umožnilo, aby švédská firma přiváděla své hosty do naší expozice.  Zde jsme pak mohli předvést protiletadlový systém MSHORAD (RBS 70 NG) na vozidle MARS 4×4 Hard Top a dále druhé vozidlo MARS 4×4 Double Cabine s valníkem připravené pro instalaci radiolokační stanice GIRAFFE rovněž od firmy SAAB.“

Návštěvníci se mohli v expozici SVOS seznámit také s modularitou systému MARS (Multi-role ARmored System). Verze MSHORAD byla doplněna o dálkově ovládanou zbraňovou stanicí MANTIS MINI s kulometem ráže 7,62 mm od české firmy EVPÚ Defence.

Verze MARS Doublecab pak byla osazena dálkově ovládanou zbraňovou stanicí MANTIS s kulometem ráže 12,7 mm od stejné firmy.

Na Eurosatory se prezentovala v oficiálním pavilonu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR také sklářská divize TRAAM s ukázkami balistiky odolných skel pro vozidla.

„Naši účast na výstavě Eurosatory hodnotím jednoznačně pozitivně,“ shrnul generální ředitel SVOS Jaroslav Černý.

„Světová premiéra obou vozidel MARS pro nás byla velice důležitá. Naše expozice SVOS a TRAAM navštívilo mnoho návštěvníků, jak ze strany oficiálních delegací, tak i jednotlivců. Potěšil nás i zájem mnoha firem o subdodavatelskou spolupráci.“

„Teď již začala další důležitá fáze práce spojená s naší účastí na Eurosatory. Budeme rekapitulovat naši prezentaci a navazovat konkrétní vztahy se zájemci o naši vojenskou, policejní i civilní techniku,“ dodal.

Veletrhu se zúčastnilo na 1 800 vystavovatelů ze všech kontinentů, kteří vystavovali v několika pavilonech a volných plochách o celkové rozloze více jak 81.300 m2. Veletrh navštívilo podle statistiky organizátora 57 000 návštěvníků a akreditovalo se na něm rekordních 700 novinářů.

Společnost SVOS založená v roce 1992 a sídlící v Přelouči patří k předním evropským výrobcům obrněných automobilů a je nástupcem století trvající výroby vojenské techniky v regionu.

Na vojenském poli společnost nabízí od svého založení různé speciální vojenské platformy, mezi které patří například lehká skautská vozidla Kajman, obrněné varianty vozů Land Rover, obrněná vozidla Toyota Land Cruiser nebo obrněné kabiny pro nákladní automobily.

Společnost se také zaměřuje na výrobu obrněných vozidel a limuzín pro VIP ochranu, obrněných cross-country vozidel, vozidel pro přepravu cenin a vozidel zvláštního určení pro vojenské a policejní použití. Součástí portfolia je také výroba pancéřování a výroba neprůstřelných skel.

Společnost vyrobila na 6 500 obrněných a chráněných automobilů různých modelů, které byly dodány vládním a nevládním provozovatelům ve více než 60 zemích po celém světě, včetně desítek zemí NATO. (sfr)