Velká Británie oficiálně potvrdila dodávku tanků Challenger 2 a dalších zbraní Ukrajině. Britský ministr obrany Ben Wallace v parlamentu oznámil detaily další vojenské pomoci Ukrajině, která je podle něho dosud nejvýznamnější. Spojené království již v sobotu oznámilo dodávku 14 moderních tanků Challenger 2.

Podle nové informace bude celá dodávka zahrnovat i stovky obrněných vozidel, pontony nebo náboje.

Wallace současně vyzval Německo, aby povolilo dodávky tanků Leopard na Ukrajinu.

Podle Wallace  je rozhodnutí poslat Ukrajině moderní tanky reakcí na rostoucí ruskou agresi a „nevybíravé ostřelování. Nová dodávka zbraní z Británie má „výrazně zvýšit schopnost Ukrajiny“ bránit se ruské invazi.

„Mohou nejen přežívat, ale i vyhánět ruské síly z ukrajinského území,“ zdůraznil britský ministr obrany.

Součástí dodávky má být osm samohybných houfnic AS90, prostředky pro překonávání minových polí, zhruba 100 tisíc dělostřeleckých nábojů, stovky raket i náhradní díly na obnovu až 100 ukrajinských tanků a bojových vozidel pěchoty.

Britský premiér Rishi Sunak už v sobotním telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským potvrdil záměr dodat Ukrajině moderní tanky Challenger 2.

Británie tak bude patřit k prvním zemím, které Ukrajině poskytnou tanky vyrobené na Západě. Polsko minulý týden oznámilo, že v rámci mezinárodní koalice předá Ukrajině rotu německých tanků Leopard 2. Předání v Německu vyrobených strojů však podléhá souhlasu Berlína.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo téměř před 11 měsíci, loni 24. února. (sfr)