Polsko požádá Německo o souhlas s dodáním tanků Leopard 2 bojující Ukrajině. Oznámil to polský premiér Mateusz Morawiecki. Podle něho však Polsko může tyto tanky německé výroby Ukrajině dodat i v rámci skupiny zemí, jejímž členem Německo nemusí být.

Německo zatím nerozhodlo o tom, zda s poskytnutím tanků Leopard vysloví souhlas. Země, které je vlastní a chtějí je dodat Ukrajině, musí Německo oficiálně požádat o souhlas.

„I kdybychom souhlas nezískali, v rámci této malé koalice – i kdyby Německo jejím členem nebylo – spolu s ostatními své tanky Ukrajině předáme,“ podotkl polský premiér.

Morawiecki informoval, že Polsko sestavuje koalici zemí ochotných poslat leopardy na Ukrajinu. Náměstek polského ministra zahraničí Arkadiusz Mularczyk zdůraznil, že se Polsko s žádostí o souhlas s dodáním leopardů Ukrajincům zřejmě obrátí tehdy, až koalici vytvoří.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková již před tím řekla, že pokud by se někdo na Berlín obrátil, zda může své tanky Leopard 2 na Ukrajinu poslat, německá vláda „by se nepostavila proti“.

Morawiecki k prohlášení šéfky německé diplomacie dodal, že „vyvíjet nátlak má smysl“ a že v něm zažehlo „jiskřičku naděje“, že i Německo by se mohlo stát členem skupiny zemí, jež poskytnou Ukrajině moderní tanky.

„Neustále vyvíjíme tlak na vládu v Berlíně, aby své leopardy dala k dispozici,“ konstatoval Morawiecki.

Německo má dnes asi 550 tanků Leopad. Polsko jich Ukrajině nabízí čtrnáct.

Ukrajinská vláda naléhá na své spojence, aby jí poskytli své tanky, a zejména v Německu vyráběné leopardy. Jsou podle ní klíčové, aby její armáda mohla prorazit frontovou linii a provést protiofenzivu.

Německo již mezi tím odeslalo do Polska systémy Patriot. Německá armáda v pondělí začala s přesunem dvou ze tří baterií systému protivzdušné obrany Patriot do Polska. Ze základny Gnoien nedaleko Rostocku vyjely tři konvoje tvořené čtyřiceti vozidly. Na jihovýchod se přemisťuje také sto padesát příslušníků bundeswehru.

Systémy Patriot budou rozmístěny na jihovýchodě Polska nedaleko města Zamość. Odtud je k ukrajinské hranici asi šedesát kilometrů a přibližně sto deset kilometrů do Lvova. V dalších dnech pak má do Polska přijet třetí baterie systému.

Německé tanky Leopard a jejich modernější verze Leopard 2 patří k nejrozšířenějším a nejkvalitnějším tankům současnosti.
Tanky Leopard 2 disponují dělem ráže 120 mm. Tank je schopen vyvinout rychlost až 72 kilometrů v hodině. Se čtyřčlennou osádkou mají tyto tanky dojezd asi 450 kilometrů. (sfr)