Německo dodá Ukrajině tanky Leopard, potvrdil kancléř Scholz. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Německo dodá Ukrajině tanky Leopard 2A6, potvrdil kancléř Olaf Scholz. Současně jsou prý USA ochotny dodat Ukrajině i tanky Abrams. Scholz na zasedání vlády oznámil, že Německo poskytne Ukrajině 14 tanků Leopard 2A6. Další „leopardy“ pošlou bojující zemi i jiné evropské státy, kterým Německo vydá potřebné povolení k vývozu.

Součástí podpory bude výcvik, logistika, munice a údržba systému.

V tiskovém prohlášení spolkové vlády je rozhodnutí popsáno jako „výsledek intenzivních konzultací“ s nejbližšími evropskými a mezinárodními partnery.

Podle Scholze Německo tímto krokem pokračuje v usilovné podpoře Ukrajiny. Cílem je podle Scholze rychle vybavit Ukrajinu dvěma prapory tanků.

Nejprve Německo poskytne Ukrajině celkem 14 tanků typu Leopard 2A6 ze zásob bundeswehru. Další leopardy přidají jiné evropské země, kterým Německo vydá potřebné povolení k vývozu.

Scholz se souhlasem s dodávkou leopardů dlouho otálel, odhodlal se k němu až po měsících zvyšujícího se tlaku ze strany koaličních partnerů a po konzultacích se Spojenými státy.

Připraveny dodat Ukrajině další německé tanky Leopard jsou i Polsko, Finsko a další tři státy.

Britský premiér Rishi Sunak již dříve potvrdil, že Velká Británie daruje Ukrajině moderní tanky Challenger 2.


Tank Abrams (ilustrační foto).


Podle amerických médií dodají Spojené státy na Ukrajinu tanky M1 Abrams. Mohlo by jít údajně o 30 až 50 tanků.

Americký ministr obrany Lloyd Austin tento týden doporučil americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, aby tak učinil.

Podle CNN spolu s tanky Spojené státy také vyšlou na Ukrajinu vyprošťovací vozidla.

Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov označil případné americké rozhodnutí dodat Ukrajině tanky Abrams za provokaci.

„Byla by to další nehorázná provokace proti Ruské federaci. Je zřejmé, že Washington se nám záměrně snaží uštědřit strategickou porážku,“ prohlásil Antonov. (sfr)