Biden stíhačky F-16 na Ukrajinu nedodá. Slíbené tanky musí Státy vyrobit

Americký prezident Biden dal ukrajinské žádosti o stíhačky F-16 červenou. Naopak francouzský prezident připustil, že dodávka stíhaček není vyloučená. Brazílie mezitím oznámila, že Ukrajině nedodá munici pro německé gepardy a leopardy. Tanky Abrams určené Kyjevu nakonec nebudou z amerických armádních rezerv, ale upraví se na zakázku, proto se jejich dodání zpozdí.  

Americký prezident Joe Biden v pondělí oznámil, že Spojené státy Ukrajině bojové letouny F-16 nedodají. Naopak francouzský prezident Emmanuel Macron připustil, že dodávku stíhaček Ukrajině za přísných podmínek nevylučuje, ale Ukrajina o jejich dodávku oficiálně nepožádala.

Dodávka by neměla vést ke zvýšení napětí konfliktu. Stíhačky by nesměly být použity pro útoky na ruském území a stroje by nesměly oslabit bojeschopnost francouzského letectva.

Možné předání letounů potvrdil i nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země má letouny F-16 ve výzbroji. Podle něj by se jednalo o velmi významný krok.

Naději Ukrajině neposkytla ani Brazílie. Tamní prezident Luiz Inácio Lula da Silva na pondělním jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem sdělil, že Brazílie, země míru, Ukrajině munici pro zbraně německé výroby, tedy protivzdušné systémy Gepard a tanky Leopard, nedodá.

Podle informací deníku The Washington Post dodají Spojené Státy Ukrajině 31 slíbených tanků M1 Abrams koncem letošního či na začátku příštího roku. Tanky určené Kyjevu nebudou z amerických armádních rezerv, ale speciálně opatřeny pro Ukrajinu a vyrobeny podle zadání. Chybět jim bude obvyklé pancéřování z ochuzeného uranu. I přesto, že Ukrajina naléhá na spojence, aby moderní tanky poskytli co nejdříve.

Dodání strojů Abrams na Ukrajinu minulý týden oficiálně schválil americký prezident Joe Biden, i když jejich vyslání nejdříve Washington odmítal s tím, že Ukrajina má dostatek obrněných vozidel sovětského typu. (at)