Evropská unie uvolní půl miliardy eur za zbraně na Ukrajinu. Jedná sebo sedmou platbu

Státy Evropské unie schválily uvolnění v pořadí již sedmé platby 500 milionů eur (11,9 miliardy korun) za zbraně pro Ukrajinu, kterou odsouhlasili minulé pondělí unijní ministři zahraničí. Dalších 45 milionů eur poskytne Unie na výcvik ukrajinských vojáků.

Server Eurozpravy uvedl, že Evropský blok skoro rok od počátku ruské agrese na Ukrajině uvolnil z Evropského mírového nástroje (EPF) celkem 3,5 miliardy eur na nákupy zbraní a na pořízení dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu.

Dále vyhradil 100 milionů na zřízení výcvikové mise pro ukrajinské vojáky. Z původně plánovaného počtu 15 tisíc vycvičených vojáků se letos jejich počet  zdvojnásobí na 30 tisíc. Evropská unie se tedy rozhodla přidat 45 milionů eur. Vojáci se budou cvičit v Polsku, Německu a také v České republice.

Nová opatření vysílají jasný signál, že Evropská unie bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude potřeba, uvedl uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Společně s dalšími lídry institucí EU bude v pátek jednat v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským i o další vojenské podpoře, na níž se shodla velká většina členských států.

S ohledem na jarní eskalaci konfliktu, podpora EU sílí. Během minulého týdne Německo po dlouhém váhání přislíbilo dodávky svých tanků Leopard 2. (at)